Tarta orkiszowa z serem feta i burakami

Tarta orkiszowa z serem feta i burakami

4.1 82 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz.
12 porcji

Składniki

Pieczone buraki i kruchy spód
  • czerwone buraki średniej wielkości (ok. 150 g każdy), nieobrane, w całości
    3
  • mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    250 g
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    150 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • jajko
    1
Nadzienie
  • sera feta pokrojonego na kawałki
    300 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    120 g
  • jajko
    1
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • tymianku, suszonego
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka oregano, suszonego
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • miód, płynny do skropienia
  • sól morska do oprószenia
  • pestki dyni do posypania
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 281.2 kcal / 1176.5 kJ
Białko 8.3 g
Tłuszcz 20.5 g
Węglowodany 18.1 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 12.8 g
Sód 360.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...