Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
TM6 TM5

Tarta orkiszowa z serem feta i burakami

4.1 (78 ocen)

Składniki

Pieczone buraki i kruchy spód

  • 3 czerwone buraki, średniej wielkości (ok. 150 g każdy), nieobrane, w całości
  • 250 g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 300 g sera feta, pokrojonego na kawałki
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
    lub 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • oliwa z oliwek, do skropienia
  • miód, płynny, do skropienia
  • sól morska, do oprószenia
  • pestki dyni, do posypania
  • natka pietruszki, świeża, posiekana, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1176.5 kJ / 281.2 kcal
Białko
8.3 g
Węglowodany
18.1 g
Tłuszcz
20.5 g
Tłuszcz nasycony
12.8 g
Błonnik
2.9 g
Sód
360.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy