Tarta z dynią

Tarta z dynią

4.5 872 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
8 kawałków

Składniki

Ciasto
  • mąki pszennej
    250 g
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    150 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • jajko
    1
Nadzienie
  • pora tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
    130 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    80 g
  • dyni Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    400 g
    400 g dyni, mrożonej, uprzednio rozmrożonej
  • soli
    1 płaska łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ⅓ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • chili, suszonego mielonego
    ⅓ łyżeczki
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • tymianku, świeżego drobno pokrojonego
    5 g
  • śmietany, 18% tłuszczu
    70 g
  • jajka
    2
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • ser gorgonzola pokrojony w 1 cm kostkę (ok. 50 g)

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 384.6 kcal / 1609.3 kJ
Białko 6.6 g
Tłuszcz 27 g
Węglowodany 30.2 g
Błonnik 1.6 g
Tłuszcz nasycony 16.3 g
Sód 476.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...