
Urządzenia i Akcesoria
Tarta z dynią
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
8 kawałków
Składniki
Ciasto
-
mąki pszennej250 g
-
masła zimnego, pokrojonego na kawałki150 g
-
soli½ łyżeczki
-
jajko1
Nadzienie
-
pora tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry130 g
-
masła pokrojonego na kawałki80 g
-
dyni Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki400 g
-
soli1 płaska łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego⅓ łyżeczki
-
gałki muszkatołowej, mielonej¼ łyżeczki
-
chili, suszonego mielonego⅓ łyżeczki
-
imbiru, suszonego, mielonego¼ łyżeczki
-
tymianku, świeżego drobno pokrojonego5 g
-
śmietany, 18% tłuszczu70 g
-
jajka2
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
-
ser gorgonzola pokrojony w 1 cm kostkę (ok. 50 g)
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
384.6 kcal /
1609.3 kJ
Białko
6.6 g
Tłuszcz
27 g
Węglowodany
30.2 g
Błonnik
1.6 g
Tłuszcz nasycony
16.3 g
Sód
476.9 mg