Placek lotaryński

Placek lotaryński

4.4 169 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
8 kawałków

Składniki

  • sera gruyère (opcjonalnie) pokrojonego na kawałki
    50 g
    50 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
  • mąki pszennej plus dodatkowa porcja do posypania formy i oprószenia
    150 g
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
    75 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • wody
    50 g
Dodatki
  • boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
    200 g
  • jajka
    4
  • mleka
    50 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    100 g
    100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 328 kcal / 1372.5 kJ
Białko 10.5 g
Tłuszcz 24.7 g
Węglowodany 15.5 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 11.7 g
Sód 472.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...