Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

4.8 24 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
20 kromek

Składniki

  • 260 g wody letniej
  • 30 g maślanki
    30 g kwaśnej śmietany, lub jogurtu
  • 15 g świeżych drożdży pokruszonych
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży
  • 200 g mąki pszennej (typ 450-650), plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni i blatu
  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850-2000)
  • 55 g mąki żytniej (typ 720)
  • 10 g soli
  • ½ łyżeczki cukru
    ½ łyżeczki ekstraktu słodowego w proszku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    1 łyżeczka octu jabłkowego, lub winnego
  • olej do natłuszczenia miski

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 80.6 kcal / 337.3 kJ
Białko 2.6 g
Tłuszcz 0.3 g
Węglowodany 16.7 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Sód 198 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...