![Chleb pszenno-żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni na zakwasie](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/88c776a8-91b9-40e5-98bd-4aca3619a39c/Derivates/cbbbaf9a-4921-4a25-adb0-39a9e41bdec9.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 510 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 330 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 15 g soli
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia koszyka do wyrastania chleba
- 10 kostek lodu, do zaparowania piekarnika
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 343 kJ / 81.9 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 17.4 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 224.8 mg