
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 510 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 330 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 15 g soli
- skrobia ziemniaczana do oprószenia koszyka do wyrastania chleba
- 10 kostek lodu do zaparowania piekarnika
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 81.9 kcal / 343 kJ
- Białko
- 2.5 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Węglowodany
- 17.4 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Sód
- 224.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min