Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 25 g oliwy z oliwek
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
20
g cukru trzcinowego, nierafinowanego
lub 20 g miodu - 300 g mąki żytniej razowej
- 200 g mąki pszennej (typ 650)
- 100 g czarnych oliwek, bez pestek
- 10 g liści bazylii, świeżych
- 2 łyżeczki soli
-
masło, do natłuszczenia formy
lub olej kokosowy, do natłuszczenia formy - ziarna sezamu, białego, do posypania chleba
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 425.5 kJ / 101.6 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 18 g
- Tłuszcz
- 3.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 287 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2h 20min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2h 45min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1h 45min
Chleb z otrębami
1h 35min
Chleb czworaczek
1h 30min
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
1h 30min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1h 45min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2h 30min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2h 10 min
Chleb z ziarnami
2h 30min