![Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego) Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/45e72513-6018-4ba0-9e63-6ea4f0ce5b60/Derivates/e3eb6abe-7388-43e3-b950-86b07cf85e7a.jpg)
Wersje kompatybilne
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g wody
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 600 g mąki pszennej chlebowej, typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do chleba (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
- 250 g maślanki
-
olej rzepakowy, do natłuszczenia
lub olej kokosowy, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 424.8 kJ / 101.6 kcal
- Białko
- 3.4 g
- Węglowodany
- 20.3 g
- Tłuszcz
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 113.9 mg