Wersje kompatybilne
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g wody
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 600 g mąki pszennej chlebowej, typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do chleba (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
- 250 g maślanki
-
olej rzepakowy, do natłuszczenia
lub olej kokosowy, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 424.8 kJ / 101.6 kcal
- Białko
- 3.4 g
- Węglowodany
- 20.3 g
- Tłuszcz
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 113.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2h 10min
Bułeczki pszenno-żytnie
12h 30min
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2h 30min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14sa 50 dk
Chleb jogurtowy
3h
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16hod. 30min
Chleb z ziarnami
2h 30min
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Chleb czworaczek
1h 30min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20 min