Chleb czworaczek
TM6 TM5

Chleb czworaczek

4.8 (726 ocen)

Składniki

  • 10 g siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki nasion babki płesznik (psyllium)
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1 szczypta cukru
  • 100 g żytniego zakwasu chlebowego
  • 400 g mąki pszennej, typ 550
  • 50 g mąki żytniej, typ 720
  • 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta
    lub 10 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta
  • 100 g ziaren słonecznika
    lub 100 g pestek dyni
  • 250 - 300 g wody, ciepłej
  • 10 g soli

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
859.4 kJ / 205.3 kcal
Białko
6.3 g
Węglowodany
35.7 g
Tłuszcz
4.8 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Błonnik
1.8 g
Sód
261.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy