
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 550 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia do zapiekania i zwilżenia dłoni
- masło, do natłuszczenia naczynia kamionkowego
- 400 g ziaren pszenicy
- 250 g ziaren żyta
- 100 g słonecznika łuskanego
- 80 g żytniego zakwasu chlebowego, aktywnego (wskazówka)
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 550 g wody
- 30 g octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 650 kJ / 183 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Błonnik
- 5.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2h 10min
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18h 20min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min