Urządzenia i Akcesoria
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
18 kromek
Składniki
-
550 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia do zapiekania i zwilżenia dłoni
-
masło do natłuszczenia naczynia kamionkowego
-
400 g ziaren pszenicy
-
250 g ziaren żyta
-
100 g słonecznika łuskanego
-
80 g żytniego zakwasu chlebowego aktywnego (wskazówka)
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
550 g wody
-
30 g octu balsamicznego
-
1 łyżeczka miodu
-
2 ½ łyżeczki soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Białko
5 g
Kalorie
650 kJ /
183 kcal
Tłuszcz
4 g
Błonnik
5.5 g
Węglowodany
24 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOBRZE UPIECZONE
20 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 Std. 25 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 Std. 10 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 Std. 20 Min