Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego

Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego

4.7 95 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
18 kromek

Składniki

  • 550 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia do zapiekania i zwilżenia dłoni
  • masło do natłuszczenia naczynia kamionkowego
  • 400 g ziaren pszenicy
  • 250 g ziaren żyta
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 80 g żytniego zakwasu chlebowego aktywnego (wskazówka)
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 550 g wody
  • 30 g octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ½ łyżeczki soli

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kromkę

Białko 5 g
Kalorie 650 kJ / 183 kcal
Tłuszcz 4 g
Błonnik 5.5 g
Węglowodany 24 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...