Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
TM6 TM5

Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego

5.0 (43 oceny)

Składniki

  • 550 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia do zapiekania i zwilżenia dłoni
  • masło, do natłuszczenia naczynia kamionkowego
  • 400 g ziaren pszenicy
  • 250 g ziaren żyta
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 80 g żytniego zakwasu chlebowego, aktywnego (wskazówka)
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 550 g wody
  • 30 g octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ½ łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
650 kJ / 183 kcal
Białko
5 g
Węglowodany
24 g
Tłuszcz
4 g
Błonnik
5.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 74 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy