![Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3891e8b1-55ce-465c-8a92-0091ac937515/Derivates/fc3751da-36b8-4f44-9b63-9c4e7cbaad19.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 550 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia do zapiekania i zwilżenia dłoni
- masło, do natłuszczenia naczynia kamionkowego
- 400 g ziaren pszenicy
- 250 g ziaren żyta
- 100 g słonecznika łuskanego
- 80 g żytniego zakwasu chlebowego, aktywnego (wskazówka)
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 550 g wody
- 30 g octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 650 kJ / 183 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Błonnik
- 5.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18u. 20min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2h 10 min