Urządzenia i Akcesoria
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
18 kromek
Składniki
-
550 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia do zapiekania i zwilżenia dłoni
-
masło do natłuszczenia naczynia kamionkowego
-
400 g ziaren pszenicy
-
250 g ziaren żyta
-
100 g słonecznika łuskanego
-
80 g żytniego zakwasu chlebowego aktywnego (wskazówka)
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
550 g wody
-
30 g octu balsamicznego
-
1 łyżeczka miodu
-
2 ½ łyżeczki soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Białko
5 g
Kalorie
650 kJ /
183 kcal
Tłuszcz
4 g
Błonnik
5.5 g
Węglowodany
24 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOBRZE UPIECZONE
20 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 godz. 10 min