Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g wody, letniej
- 70 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 450 kJ / 107.5 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 17.7 g
- Tłuszcz
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 160.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4h 35min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 godz. 10 min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2 Std. 30 Min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20min
Chleb pszenny
1 godz. 30 min
Bułki śniadaniowe
1 Std. 40 Min
Tradycyjne bagietki
2 Std. 30 Min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2 Std. 30 Min
Chleb pszenny tostowy
3 Std.
Zielony chleb ze szpinakiem
2h 45min
Chleb tostowy (bez laktozy)
2h 45min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1 godz. 45 min