Chleb jogurtowy

Chleb jogurtowy

4.9 3.4K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz.
15 kromek

Składniki

  • 240 g wody
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 350 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 150 g mąki żytniej typu 750
    150 g mąki orkiszowej, białej, lub mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku (opcjonalnie)
  • 1 - 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie)
  • olej do natłuszczenia

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 126.8 kcal / 530.5 kJ
Białko 4.4 g
Tłuszcz 0.8 g
Węglowodany 25.4 g
Błonnik 1.9 g
Tłuszcz nasycony 0.2 g
Sód 314.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...