
Urządzenia i Akcesoria
Burger XXL
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
4 porcje
Składniki
Ciasto
-
100 g wody
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
½ łyżeczki cukru
-
250 mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
1 łyżeczka soli
-
15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
½ jajka
Nadzienie i złożenie burgera
-
½ opakowania chudego boczku, wędzonego, w plastrach (50 g)
-
40 g cebuli pokrojonej na kawałki
-
½ ząbka czosnku
-
20 g oleju rzepakowego
-
250 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 ½ - 2 łyżki ketchupu
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 ½ - 2 ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
-
2 - 3 plastry sera cheddar
-
½ jajka roztrzepanego
-
½ - 1 łyżka ziaren sezamu, białego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
827.9 kcal /
3463.9 kJ
Białko
31.9 g
Tłuszcz
53.4 g
Węglowodany
54.9 g
Błonnik
3.4 g
Tłuszcz nasycony
25.1 g
Sód
1877.6 mg