Burger XXL

Burger XXL

4.5 103 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
4 porcje

Składniki

Ciasto
  • 100 g wody
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • ½ jajka
Nadzienie i złożenie burgera
  • ½ opakowania chudego boczku, wędzonego, w plastrach (50 g)
  • 40 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • ½ ząbka czosnku
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 250 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 ½ - 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ½ - 2 ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
  • 2 - 3 plastry sera cheddar
    2 - 3 plastry sera żółtego, np. goudy, edamskiego
  • ½ jajka roztrzepanego
  • ½ - 1 łyżka ziaren sezamu, białego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 827.9 kcal / 3463.9 kJ
Białko 31.9 g
Tłuszcz 53.4 g
Węglowodany 54.9 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 25.1 g
Sód 1877.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...