Mięsny kalafior z pieczonymi ziemniakami i sosem musztardowym

Mięsny kalafior z pieczonymi ziemniakami i sosem musztardowym

4.7 2.1K ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

Mięsny kalafior i pieczone ziemniaki
  • wody
    500 g
  • kalafior cały (ok. 1000 g), bez łodygi i liści
    1
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    40 g
  • ziemniaków małych, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
    1000 g
    1000 g ziemniaków, pokrojonych na 3-4 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • soli
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 łyżeczka
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 ¼ łyżeczki
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    400 - 500 g
  • śmietany, 18% tłuszczu
    200 g
  • jajko
    1
  • bułki tartej
    30 g
  • boczku parzonego, w plastrach (ok. 120 g)
    12 plastrów
Sos musztardowy
  • wody
    200 g
  • serka kremowego
    200 g
  • skrobi ziemniaczanej
    15 g
    15 g skrobi kukurydzianej
  • musztardy
    15 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 741 kcal / 3101 kJ
Białko 34 g
Tłuszcz 48 g
Węglowodany 39 g
Błonnik 7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...