
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Minibułki maślane
- 190 g mleka
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 30 g masła
- 70 g miodu płynnego
- 4 jajka
- 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ziarna sezamu, białego do posypania bułek
Mini burgery wołowe
- 4 - 5 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
- 10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 730 - 750 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 ½ łyżeczki musztardy Dijon
- olej do smażenia
- 25 plastrów sera cheddar o wym. 3 x 4 cm
- 25 łyżeczek majonezu do posmarowania
- sałata rzymska mini (ok. 2 główki), tylko liście, podzielone na kawałki
- 12 ½ plastrów pomidora przekrojonych na pół
- ½ - 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 - 2 ogórki konserwowe pokrojone w 2 mm plastry
- 25 łyżeczek sosu barbecue do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 361 kcal / 1510.3 kJ
- Białko
- 16.3 g
- Tłuszcz
- 21.9 g
- Węglowodany
- 24.4 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.4 g
- Sód
- 442.1 mg