
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
30 kawałków
Składniki
Ciasto marchewkowe
-
masło do natłuszczenia formy
-
1 pomarańcza ekologiczna
-
350 - 400 g cukru
-
600 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
6 jajek
-
360 g oleju słonecznikowego
-
380 g mąki pszennej
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
3 łyżeczki sody oczyszczonej
-
2 - 2 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
¼ łyżeczki soli
Polewa z serka śmietankowego
-
45 - 65 g cukru
-
120 - 140 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
75 g masła pokrojonego na kawałki
-
450 g serka śmietankowego podzielonego na kawałki
-
ozdoby z masy cukrowej (opcjonalnie) np. cukrowe marchewki, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
325.1 kcal /
1360.3 kJ
Białko
3.9 g
Tłuszcz
21.6 g
Węglowodany
30 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
6.9 g
Sód
268.3 mg