
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto ucierane
- 200 g masła pokrojonego na kawałki
- 150 - 200 g cukru (patrz wskazówka)
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 4 jajka w temp. pokojowej
- 200 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
Owoce i kruszonka
- 200 - 300 g owoców (np. jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki, truskawek, przekrojonych na pół, porzeczek, malin lub borówek)
- 10 - 20 g skrobi ziemniaczanej
-
80
g mąki pszennej
lub 40 g płatków owsianych i 40 g mąki pszennej - 30 g cukru
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- cukier puder do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 165.8 kcal / 693.8 kJ
- Białko
- 2.2 g
- Tłuszcz
- 8.9 g
- Węglowodany
- 19.6 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.4 g
- Sód
- 40.3 mg