
Urządzenia i Akcesoria
Klasyczny jabłecznik
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
24 porcje
Składniki
-
4 jajka
-
200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
300 g cukru
-
½ łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1400 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1 - 2 łyżki bułki tartej
-
1 szczypta soli
-
lody waniliowe (opcjonalnie) ilość do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
212.4 kcal /
888.9 kJ
Białko
2.9 g
Tłuszcz
7.7 g
Węglowodany
34 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
4.5 g
Sód
51.6 mg