![Sernik z żurawiną Sernik z żurawiną](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/dca73348f12e5786684bbe39376896f3/Derivates/0578d5dde1fbdae353397db202c595fbda03a7c8.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód z czarnym kakao
- 140 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego, Dr. Oetker®
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
- 80 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 żółtko
Masa serowa
-
100 - 150
g żurawiny, świeżej
lub 100 - 150 g żurawiny, mrożonej - 750 g twarogu, półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 5 jajek
- 1 białko
- 150 g cukru
-
1
opakowanie cukru z wanilią, Dr. Oetker® (12 g)
lub 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM - 60 g skrobi ziemniaczanej
- woda, do pieczenia w kąpieli wodnej
Polewa z białej czekolady
- 60 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2006 kJ / 479 kcal
- Białko
- 18 g
- Węglowodany
- 43 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Tłuszcz nasycony
- 17 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 146 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierniczki alpejskie
25h 25 min.
Muffinkowe mini jabłeczniki (TM6)
1 Std. 35 Min
Ciasto słonecznikowiec
9h
Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową
3 Std. 20 Min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2h 30 min
Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego
2h 30 min
Jogurtowe ciasto z borówkami
1 Std. 15 Min
Sernik skubany
1 Std. 30 Min
Klasyczny jabłecznik
1 Std. 30 Min
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1h 10min
Sernik kajmakowy na korzennym spodzie
8 Std.
Ciasto Filadelfia z malinami (bez pieczenia)
5 godz. 50 min