Sernik z żurawiną
TM6 TM5

Sernik z żurawiną

4.8 (5.3K ocen)

Składniki

Spód z czarnym kakao

  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego, Dr. Oetker®
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
  • 80 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko

Masa serowa

  • 100 - 150 g żurawiny, świeżej
    lub 100 - 150 g żurawiny, mrożonej
  • 750 g twarogu, półtłustego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 5 jajek
  • 1 białko
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią, Dr. Oetker® (12 g)
    lub 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • woda, do pieczenia w kąpieli wodnej

Polewa z białej czekolady

  • 60 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2006 kJ / 479 kcal
Białko
18 g
Węglowodany
43 g
Tłuszcz
26 g
Tłuszcz nasycony
17 g
Błonnik
0.9 g
Sód
146 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy