Urządzenia i Akcesoria
Pstrąg w sosie holenderskim
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
2 porcje
Składniki
-
1 pstrąg, świeży, oczyszczony (ok. 350 g)
-
sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
750 g wody
-
180 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
masło kilka kawałków, do ryby
-
180 g warzyw, mieszanych świeżych (np. różyczek kalafiora, marchewki pokrojonej w plastry, szparagów)
Sos holenderski
-
2 żółtka
-
25 g wody
-
65 g masła pokrojonego na kawałki
-
¼ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1211.2 mg
Białko
51.7 g
Kalorie
2972.5 kJ /
710.5 kcal
Tłuszcz
44.4 g
Błonnik
4.7 g
Tłuszcz nasycony
21.3 g
Węglowodany
25.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KULINARNE ABC
203 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pstrągi w papilotach z miętą i cukinią
40 min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50 min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1 godz.
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1 godz.
Ryba z ziemniakami z sosem pomidorowym
50 min
Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami
50 min
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1 godz. 5 min
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50 min
Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym
35 min
Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
50 min
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1 godz. 5 min
Ryba z warzywami na parze
1 godz. 15 min