Pstrąg w sosie holenderskim

Pstrąg w sosie holenderskim

4.8 4 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
2 porcje

Składniki

  • 1 pstrąg, świeży, oczyszczony (ok. 350 g)
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • 750 g wody
  • 180 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • masło kilka kawałków, do ryby
  • 180 g warzyw, mieszanych świeżych (np. różyczek kalafiora, marchewki pokrojonej w plastry, szparagów)
Sos holenderski
  • 2 żółtka
  • 25 g wody
  • 65 g masła pokrojonego na kawałki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1211.2 mg
Białko 51.7 g
Kalorie 2972.5 kJ / 710.5 kcal
Tłuszcz 44.4 g
Błonnik 4.7 g
Tłuszcz nasycony 21.3 g
Węglowodany 25.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...