
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 330-350 g każdy), w całości lub sieje albo inne ryby o białym mięsie
- sok z cytryny do skropienia ryby
- sól do przyprawienia ryby
- pieprz czarny, mielony do przyprawienia ryby
- mąka pszenna do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
Marynata
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 240 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- ½ łyżki mąki pszennej
- 200 g białego octu winnego
- 400 g białego wina, wytrawnego
- 300 g wody
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 liść laurowy, suszony
-
2
liście szałwii, świeżej
lub 1 szczypta szałwii, suszonej, otartej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 827.6 kcal / 3462.6 kJ
- Białko
- 92 g
- Tłuszcz
- 28.5 g
- Węglowodany
- 18.8 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.4 g
- Sód
- 1873.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40 min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3 godz. 40 min
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50 min
Dorsz z aïoli i warzywami
50 min
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1 godz.
Balotyna z kaczki
2 godz. 45 min
Karp w szarym sosie
1 godz. 10 min
Polędwica z tuńczyka w nori
1 godz.
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1 godz. 5 min
Gęś faszerowana
4 godz. 50 min
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1 godz. 5 min
Pstrąg w sosie holenderskim
1 godz. 5 min