
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata
- 10 g natki pietruszki, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 240 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 80 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżki mąki pszennej
- 200 g białego octu winnego
- 400 g białego wina , wytrawnego
- 300 g wody
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 liście szałwii, świeżej
- 1000 g pstrąga, świeżego, sprawionego, w całości (ok. 3 sztuki) lub sieji albo innej ryby o białym mięsie
- sok z cytryny, do skropienia ryby
- sól, do przyprawienia ryby
- pieprz czarny, mielony, do przyprawienia ryby
- mąka pszenna, do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2248 kJ / 537 kcal
- Białko
- 67.5 g
- Węglowodany
- 25.3 g
- Tłuszcz
- 7.6 g