Tagliatelle z krewetkami

Tagliatelle z krewetkami

3.2 23 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
3 porcje

Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. ½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji
    5 g kolendry, świeżej, tylko liście, (ok. ½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 3 - 5 ząbków czosnku
  • 120 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 500 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 380 g białego wina, wytrawnego
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ⅔ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 380 g krewetek, mrożonych, obranych średnich np. królewskich lub tygrysich
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (ok. 15 g)
  • 250 g makaronu, suchego, typu tagliatelle

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1261.8 mg
Białko 31.2 g
Kalorie 3135.5 kJ / 749.4 kcal
Tłuszcz 22.8 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 3.4 g
Węglowodany 82.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...