
Urządzenia i Akcesoria
Tagliatelle z krewetkami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
3 porcje
Składniki
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. ½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji10 g
-
ząbków czosnku3 - 5
-
cebuli szalotki przekrojonej na pół120 g
-
papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki10 g
-
oliwy z oliwek60 g
-
krojonych pomidorów, z puszki500 g
-
białego wina, wytrawnego380 g
-
pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia3 szczypty
-
soli⅔ łyżeczki
-
ziół prowansalskich, suszonych⅓ łyżeczki
-
krewetek, mrożonych, obranych średnich np. królewskich lub tygrysich380 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (ok. 15 g)1 ½ łyżki
-
makaronu, suchego, typu tagliatelle250 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
749.4 kcal /
3135.5 kJ
Białko
31.2 g
Tłuszcz
22.8 g
Węglowodany
82.4 g
Błonnik
6.3 g
Tłuszcz nasycony
3.4 g
Sód
1261.8 mg