Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego
- ½ łyżeczki soli
- 220 g krewetek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, obranych i oczyszczonych
- 1 ząbek czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego
- 20 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
- 20 g oliwy z oliwek
- 140 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 g miodu
- 5 g sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 400 g wody
- 100 g mango, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- kolendra, świeża, drobno posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1269 kJ / 303 kcal
- Białko
- 13.6 g
- Węglowodany
- 52.2 g
- Tłuszcz
- 6.5 g
- Błonnik
- 3.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krewetki z ryżem i warzywami na parze
1h
Ryż z owocami morza
1h 15 min
Makaron z krewetkami i porem
30 min
Krewetki tandoori z miętowym dressingiem i sałatką
1h 45 min
Krewetkowy afrodyzjak
30 min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 min
Krewetki z orzechami nerkowca
40 min
Gulasz z owoców morza z ryżem
30 min
Sałatka sycylijska z krewetkami
40 min
Chow mein z krewetkami
1h
Ryba po tajsku w mleczku kokosowym z ryżem
35 min
Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym
1h 15 min