Ryż z krewetkami w orientalnym sosie

Ryż z krewetkami w orientalnym sosie

3.6 68 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • mieszanki ryżu basmati i dzikiego
    150 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • krewetek mrożonych, uprzednio rozmrożonych, obranych i oczyszczonych
    220 g
  • ząbek czosnku
    1
  • korzenia imbiru, świeżego
    10 g
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    20 g
  • papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
    5 g
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
    140 g
  • soku z cytryny świeżo wyciśniętego
    10 g
  • miodu
    5 g
  • sosu rybnego (opcjonalnie)
    5 g
  • pieprzu cayenne, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • wody
    400 g
  • mango, dojrzałego pokrojonego w 1 cm kostkę
    100 g
  • kolendra, świeża drobno posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 303 kcal / 1269 kJ
Białko 13.6 g
Tłuszcz 6.5 g
Węglowodany 52.2 g
Błonnik 3.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...