
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego
- ½ łyżeczki soli
- 220 g krewetek mrożonych, uprzednio rozmrożonych, obranych i oczyszczonych
- 1 ząbek czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego
- 20 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 5 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
- 20 g oliwy z oliwek
- 140 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
- 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 5 g miodu
- 5 g sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 400 g wody
- 100 g mango, dojrzałego pokrojonego w 1 cm kostkę
- kolendra, świeża drobno posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 303 kcal / 1269 kJ
- Białko
- 13.6 g
- Tłuszcz
- 6.5 g
- Węglowodany
- 52.2 g
- Błonnik
- 3.7 g