Ryż z krewetkami w orientalnym sosie
TM6 TM5

Ryż z krewetkami w orientalnym sosie

3.7 (58 ocen)

Składniki

  • 150 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego
  • ½ łyżeczki soli
  • 220 g krewetek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, obranych i oczyszczonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego
  • 20 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 140 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 g miodu
  • 5 g sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 400 g wody
  • 100 g mango, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • kolendra, świeża, drobno posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1269 kJ / 303 kcal
Białko
13.6 g
Węglowodany
52.2 g
Tłuszcz
6.5 g
Błonnik
3.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy