
Urządzenia i Akcesoria
Kluski na parze z sosem pieczarkowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
2 porcje
Składniki
Kluski na parze
-
65 g mleka
-
15 g świeżych drożdży pokruszonych
-
⅓ łyżeczki cukru
-
170 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 jajko
-
2 szczypty soli
-
oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia
Sos pieczarkowy
-
100 g śmietany, 18% tłuszczu słodkiej
-
25 g mąki pszennej
-
40 g cebuli przekrojonej na pół
-
15 g oliwy z oliwek
-
170 g pieczarek przekrojonych na pół (duże pieczarki pokrojone w ćwiartki)
-
25 g masła pokrojonego na kawałki
-
330 g wody
-
¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
1 ½ łyżki natki pietruszki, świeżej posiekanej
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
705.5 kcal /
2951.6 kJ
Białko
19.8 g
Tłuszcz
31.9 g
Węglowodany
86.8 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
14.3 g
Sód
150.2 mg