
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pampuchy
- 120 g mleka
- 30 g cukru
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 20 g masła, niesolonego
- 280 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
- masło do natłuszczenia
- 16 kostek czekolady mlecznej (ok. 100 g)
- 500 g wody
Sos wiśniowy
-
600
g wiśni, świeżych bez pestek
lub 600 g wiśni, mrożonych, bez pestek uprzednio rozmrożonych - 10 - 15 g skrobi kukurydzianej
- 30 - 40 g cukru do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 158 kcal / 663 kJ
- Białko
- 4 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Węglowodany
- 26 g
- Błonnik
- 1.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym
1 godz. 30 min
Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone
1 godz.
Pampuchy z sosem z owoców jagodowych
1 godz. 10 min
Pampuchy z cukrem makowym i budyniowym sosem waniliowym
30 min
Knedle z owocami
1 godz. 30 min
Jagodowe kluski leniwe
50 min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 godz.
Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną
3 godz. 10 min
Podhalańskie moskole
1 godz.
Buchty z sosem truskawkowym
1 godz. 20 min
Pierogi z serem i jagodami
1 godz. 15 min
Pierogi leniwe
45 min