Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto jasne
- 180 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Ciasto ciemne
- 90 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 150 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżka kakao naturalnego, niesłodzonego
Nadzienie
- 6 białek
- 250 g cukru
- 400 g owoców, mrożonych, np. wiśni, porzeczek, malin, uprzednio rozmrożonych
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- cukier puder, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1414 kJ / 337 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Błonnik
- 1.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto z kruszonką
3h 20 min
Babka majonezowa
2 godz.
Sernik królewski
4h 35min
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1 godz. 30 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2h 15 min
Kluski kładzione
15 min
Sernik krakowski
4h 55min
Kluski scykane (hałuski)
45 min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 godz. 10 min
Babka "Trójniak"
1 Std. 35 Min
Pyry z gzikiem
1 godz.
Kluski na parze z sosem pieczarkowym
50min