Urządzenia i Akcesoria
Barszcz czerwony zabielany
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
270 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
-
670 g wody
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 - 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 - 2 liście laurowe, suszone
-
½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
¼ łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 łyżki czerwonego octu winnego
-
1 - 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
-
1 - 2 łyżeczki cukru do smaku (opcjonalnie)
-
60 - 80 g śmietany 18% lub 30% tłuszczu, słodkiej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
213.2 mg
Białko
1.6 g
Kalorie
429.2 kJ /
102.6 kcal
Tłuszcz
6.7 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
4.1 g
Węglowodany
10.1 g