Pizza w dwóch smakach

Pizza w dwóch smakach

4.8 5 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
8 porcji

Składniki

  • 200 g sera żółtego np. ementaler lub edam, pokrojonego na kawałki
Ciasto na pizzę
  • 380 g wody
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
    3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 600 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki soli
Sos śmietanowy z boczkiem
  • 100 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 200 g kostek boczku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
    60 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Sos bolognese
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 200 g mięsa mielonego wołowego (patrz wskazówka)
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plastry
    100 g pieczarek marynowanych, odsączonych z zalewy, pokrojonych w plastry
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 601.8 kcal / 2519.5 kJ
Białko 27.8 g
Tłuszcz 27.8 g
Węglowodany 62 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 11.3 g
Sód 699.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...