
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pavlova
- 300 g cukru pudru
- 180 - 190 g białek (z 6 jajek), w temp. pokojowej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego (patrz wskazówka)
Krem z bitej śmietany
- 10 g żelatyny w proszku
- 40 g wody
- ¼ łyżeczki barwnika spożywczego, czerwonego, w proszku (opcjonalnie)
- woda, gorąca, do napełnienia miski
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- czerwone owoce jagodowe, mieszane, świeże, np. maliny, truskawki, porzeczki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1517.8 kJ / 362.5 kcal
- Białko
- 5.1 g
- Węglowodany
- 44 g
- Tłuszcz
- 18.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.1 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 162.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tort
3 godz. 10 min
Rolada bezowa z serkiem mascarpone i owocami
3 godz.
Malinowa chmurka
12 godz. 5 min
Biszkopt
1 godz. 50 min
Pavlova z truskawkami
5 godz. 30 min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 min
Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami
5 godz. 10 min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20 min
Tort walentynkowy
7 godz. 20 min
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4 godz. 40 min
Pavlova z kremem kokosowym i owocami tropikalnymi
5 godz.
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
7 godz. 55 min