
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 50 g mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 250 g wody
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- oliwa z oliwek, ilość do natłuszczenia blachy i posmarowania focacci
- 500 g białej kiełbasy, surowej, obranej ze skóry, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1856 kJ / 443.3 kcal
- Białko
- 18.5 g
- Węglowodany
- 39.2 g
- Tłuszcz
- 24.7 g
Alternatywne przepisy
Odrywany chlebek z nadzieniem słonecznikowo-ziołowym i czosnkiem
2h
Paluchy z boczkiem i cebulą
1 Std. 20 Min
Chlebek do odrywania z serem
1h 50min
Pieczone pierożki z szynką
2 Std. 30 Min
Pizza z makaronu spaghetti
1h 10min
Rolada mięsna w cieście francuskim
50 Min
Bułeczki z chorizo i boczkiem
3h
Mini foccacie z oregano
3h 40min
Kiełbasy zapiekane w cieście (Toad in the hole)
55min
Ziołowe bułeczki z pasztetem
1h 10min
Kibiny z ziemniakami i serem cheddar
1 Std. 45 Min
Focaccia serowa z pomidorami
45min