Pizza salami z serowym brzegiem

Pizza salami z serowym brzegiem

4.7 249 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
6 porcji

Składniki

Ciasto
  • 140 g wody letniej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 280 g mąki pszennej
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • ¾ łyżeczki soli
Dodatki
  • 150 g sera żółtego pokrojonego w 1 cm plastry, następnie w 5 mm paski
  • 70 g salami pokrojonego na plasterki
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka), odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
  • 8 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 300 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • mąka pszenna do oprószenia papieru do pieczenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 959.5 mg
Białko 19.9 g
Kalorie 1808.3 kJ / 432.2 kcal
Tłuszcz 21 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 9.5 g
Węglowodany 40.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...