Risotto z cukinii

Risotto z cukinii

4.5 28 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje

Składniki

  • 200 g gorącej wody
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 35 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 230 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 25 g cebuli dymki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • ½ ząbka czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 1 szczypta soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g masła

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 422 kcal / 1765 kJ
Białko 11.5 g
Tłuszcz 19.2 g
Węglowodany 46.5 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 7.1 g
Sód 334.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...