
Urządzenia i Akcesoria
Risotto z cukinii
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje
Składniki
-
200 g gorącej wody
-
½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
35 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
230 g cukinii pokrojonej na kawałki
-
25 g cebuli dymki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
-
½ ząbka czosnku
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
20 g oliwy z oliwek
-
100 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
-
50 g białego wina, wytrawnego
-
1 szczypta soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
10 g masła
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
422 kcal /
1765 kJ
Białko
11.5 g
Tłuszcz
19.2 g
Węglowodany
46.5 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Sód
334.3 mg