Kurczak garam masala z ryżem

Kurczak garam masala z ryżem

4.8 53 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Przyprawa garam masala
  • 1 ½ łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 ½ łyżka nasion kolendry
  • 1 ½ łyżka nasion kardamonu
  • 1 ½ łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 1 ½ laska cynamonu dł. ok. 4 cm, połamana na kawałki
  • 1 ¼ łyżeczki goździków
  • 3 liście laurowe, suszone
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Danie
  • 750 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 230 g ryżu basmati
  • 1200 g wody
  • 10 g oleju
  • 600 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 75 g masła pokrojonego na kawałki
  • 25 - 30 g cukru

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 666.7 mg
Białko 33.2 g
Kalorie 2192.5 kJ / 524 kcal
Tłuszcz 23.9 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 12.1 g
Węglowodany 44.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...