Kurczak garam masala z ryżem

Kurczak garam masala z ryżem

4.5 28 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje

Składniki

Przyprawa garam masala
  • ½ łyżki ziaren pieprzu czarnego
  • ½ łyżki nasion kolendry
  • ½ łyżki nasion kardamonu
  • ½ łyżki nasion kminu rzymskiego
  • ½ laski cynamonu dł. ok. 4 cm, połamanej na kawałki
  • ¼ łyżeczki goździków
  • 1 liść laurowy, suszony pokrojony na kawałki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Danie
  • 250 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 4 cm kawałki
  • ¼ łyżeczki soli plus 1-2 szczypty
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 75 g ryżu basmati
  • 1200 g wody
  • 10 g oleju
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 25 g masła pokrojonego na kawałki
  • 10 g cukru

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 502 mg
Białko 33.2 g
Kalorie 2309.7 kJ / 552.1 kcal
Tłuszcz 27.2 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 12.4 g
Węglowodany 44.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...