Pizza margherita

Pizza margherita

4.8 43 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

Ciasto na pizzę
  • 330 g wody w temp. pokojowej
  • 1 ½ łyżeczki cukru
    1 ½ łyżeczki ekstraktu słodowego w proszku
  • 30 g świeżych drożdży pokruszonych
    10 g suchych drożdży, pokruszonych
  • 600 g mąki pszennej
  • 45 g oliwy z oliwek, extra virgin plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 ½ łyżeczki soli
Dodatki
  • 300 g sera mozzarella (3 kulki), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 3 - 4 szczypty soli do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
  • 15 - 22 liści bazylii, świeżych porwanych na kawałki

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 991.4 mg
Białko 24.2 g
Kalorie 2735.6 kJ / 653.8 kcal
Tłuszcz 24.6 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 8.7 g
Węglowodany 83.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...