Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami

Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami

4.2 5 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

  • 1 cytryna ekologiczna
  • 20 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 700 g wody
  • 1 ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 900 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 6 filety z łososia, świeże, bez skóry (120-200 g każdy)
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 150 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 500 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 75 g białego wina, wytrawnego
  • 220 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 270 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1147.1 mg
Białko 37 g
Kalorie 2574.7 kJ / 615.4 kcal
Tłuszcz 35.9 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 16.4 g
Węglowodany 35.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...