![Ryba z warzywami na parze Ryba z warzywami na parze](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/CBF5ED84-9230-4225-B1F3-03E7D4822413/Derivates/61746E86-56A0-4FF7-B046-44E00C873F1C.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g oliwy z oliwek, extra virgin
- ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
-
4
filety z turbota (120-200 g każdy, patrz wskazówka)
lub 4 filety z ryby o białym mięsie (120-200 g każdy, patrz wskazówka) - 200 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, cukinii, selera naciowego, rzepy), pokrojonych na kawałki
- 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 1 cytryny)
- 500 g wody
- 400 - 600 g ziemniaków, pokrojonych w 3 mm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2890.2 kJ / 690.8 kcal
- Białko
- 69.7 g
- Węglowodany
- 28.2 g
- Tłuszcz
- 32.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.4 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 1169.2 mg
Alternatywne przepisy
Ryba w papilotach ze świeżym kokosem, quinoa i porem
2 Std. 15 Min
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1 Std.
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50min
Łosoś w papilotach z pieczarkami i ryżem
40 Min
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1 Std. 5 Min
Pstrąg w sosie holenderskim
1 Std. 5 Min
Ryba z ziemniakami z sosem pomidorowym
50min
Ryba na parze z sosem pomidorowym
1 Std.
Warzywa na parze z miodem i cytryną
40 Min
Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze
50min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50min
Ryba z sosem pomidorowym
30 Min