Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g oliwy z oliwek, extra virgin
- ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
-
4
filety z turbota (120-200 g każdy, patrz wskazówka)
lub 4 filety z ryby o białym mięsie (120-200 g każdy, patrz wskazówka) - 200 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, cukinii, selera naciowego, rzepy), pokrojonych na kawałki
- 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 1 cytryny)
- 500 g wody
- 400 - 600 g ziemniaków, pokrojonych w 3 mm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2890.2 kJ / 690.8 kcal
- Białko
- 69.7 g
- Węglowodany
- 28.2 g
- Tłuszcz
- 32.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.4 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 1169.2 mg
Alternatywne przepisy
Ryba na parze z sosem pomidorowym
1h
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1h
Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze
50 Min
Dorsz gotowany w mleku z sosem porowym, marchewką i ryżem
30 min
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50 Min
Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
45 min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1h
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50 Min
Ryba z sosem pomidorowym
30 min
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1h 5min
Ryba z ziemniakami z sosem pomidorowym
50 Min
Ryba na parze z zielonym purée
50 Min