Pstrąg w sosie holenderskim
TM5 TM6

Pstrąg w sosie holenderskim

Składniki

  • 2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 350 g każdy)
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony, ilość do smaku
  • 750 g wody
  • 350 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • masło, kilka kawałków, do ryby
  • 350 g warzyw, mieszanych, świeżych (np. różyczek kalafiora, marchewki pokrojonej w plastry, szparagów)

Sos holenderski

  • 4 żółtka
  • 50 g wody
  • 130 g masła, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli, do smaku
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego, do smaku
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2369 kJ / 566 kcal
Białko
37.5 g
Węglowodany
19.9 g
Tłuszcz
39 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie