Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze

Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze

4.1 495 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • warzyw, mieszanych szybko gotujących się (np. marchewki, cukinii, brokułu), pokrojonych na kawałki
    300 g
  • filetów z ryby o białym mięsie (np. dorsz, halibut), bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (ok. 125 g każdy)
    500 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 - 2 łyżeczki
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    10 g
  • ryżu basmati
    200 g
  • wody
    1000 g
  • tymianku, suszonego
    1 ½ łyżeczki
  • rozmarynu, suszonego
    1 łyżeczka
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszoną
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    200 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    250 g
  • koperku, świeżego tylko liście, drobno posiekanego
    5 g
    5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, drobno posiekanej
  • skrobi kukurydzianej
    15 g
    15 g skrobi ziemniaczanej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 486.8 kcal / 2037.9 kJ
Białko 16.5 g
Tłuszcz 3.3 g
Węglowodany 107.3 g
Błonnik 11 g
Tłuszcz nasycony 0.5 g
Sód 897.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...