Wersje kompatybilne
Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g warzyw, mieszanych, szybko gotujących się (np. marchewki, cukinii, brokułu), pokrojonych na kawałki
- 500 g filetów z ryby o białym mięsie (np. dorsz, halibut), bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (ok. 125 g każdy)
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g ryżu basmati
- 1000 g wody
- 1 ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszoną - 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
5
g koperku, świeżego, tylko liście, drobno posiekanego
lub 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, drobno posiekanej -
15
g skrobi kukurydzianej
lub 15 g skrobi ziemniaczanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2037.9 kJ / 486.8 kcal
- Białko
- 16.5 g
- Węglowodany
- 107.3 g
- Tłuszcz
- 3.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 11 g
- Sód
- 897.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryba na parze z sosem pomidorowym
1 godz.
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1 godz.
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50min
Dorsz gotowany w mleku z sosem porowym, marchewką i ryżem
30min
Dorsz po tajsku z Varomy
1 godz. 10 min
Ryba z ziemniakami z sosem pomidorowym
50min
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30min
Ryba na parze z zielonym purée
50min
Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką
50min
Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
45min
Ryba z warzywami i purée z kalafiora
40min
Ryba z warzywami na parze
1 godz. 15 min