Urządzenia i Akcesoria
Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
300 g warzyw, mieszanych szybko gotujących się (np. marchewki, cukinii, brokułu), pokrojonych na kawałki
-
500 g filetów z ryby o białym mięsie (np. dorsz, halibut), bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (ok. 125 g każdy)
-
1 ½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
200 g ryżu basmati
-
1000 g wody
-
1 ½ łyżeczki tymianku, suszonego
-
1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszoną1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, drobno posiekanej5 g koperku, świeżego tylko liście, drobno posiekanego
-
15 g skrobi ziemniaczanej15 g skrobi kukurydzianej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
897.5 mg
Białko
16.5 g
Kalorie
2037.9 kJ /
486.8 kcal
Tłuszcz
3.3 g
Błonnik
11 g
Tłuszcz nasycony
0.5 g
Węglowodany
107.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PEŁNE MENU
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Dorsz w ziołowej kruszonce z ryżem, szpinakiem i sosem cytrynowym
40 min
Ryba na parze z sosem pomidorowym
1 godz.
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1 godz.
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1 godz.
Ryba z sosem pomidorowym
30 min
Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
45 min
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30 min
Ryba z warzywami i purée z kalafiora
40 min
Ryba z warzywami na parze
1 godz. 15 min
Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką
50 min
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40 min
Ryba na parze z zielonym purée
50 min