Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 670 g wody
- 250 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 50 g marchewki, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 300 g mąki pszennej, typ 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 110 g oliwy z oliwek
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ½ łyżeczki oregano, suszonego
- 2 ¾ łyżeczki soli
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 30 g płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 140 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- 120 - 150 g różyczek brokułu, podzielonych na 0,5-1 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1889.7 kJ / 451.3 kcal
- Białko
- 10.8 g
- Węglowodany
- 61.3 g
- Tłuszcz
- 20.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 783.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegański placek (farinata)
1h 50min
Quiche z tofu i szpinakiem
1h 50min
Wegański burger bezglutenowy z portobello
1h
Fasolotto z kalafiorem
13 Std. 55 Min
Burger z tofu
2 Std.
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
1 godz. 40 min
Wegańskie bezy
2sa 45 dk
Pasta bezjajeczna
5min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1h 15min
Wegański sos boloński
40min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1sa 10 dk
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min