
Urządzenia i Akcesoria
Pasta Mutabal z podpłomykami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
4 porcje
Składniki
Arabska mieszanka przypraw
-
ziaren pieprzu czarnego3 łyżeczki
-
ziaren ziela angielskiego3 łyżeczki
-
goździków3 łyżeczki
-
gałka muszkatołowa, cała1
-
laska cynamonu przełamana na pół1
-
nasion kolendry3 łyżeczki
-
imbiru, suszonego, mielonego3 łyżeczki
Pasta mutabal z podpłomykami
-
bakłażanów przekrojonych wzdłuż na pół500 g
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
jogurtu naturalnego175 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750185 g
-
proszku do pieczenia¾ łyżeczki
-
soli2 łyżeczki
-
mąka pszenna chlebowa do oprószenia blatu
-
ząbek czosnku½ - 1
-
pasty tahini (patrz wskazówka)30 - 40 g
-
pestki granatu do posypania
-
kolendra, świeża tylko liście, do posypania
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 - 30 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
307.3 kcal /
1287 kJ
Białko
10.4 g
Tłuszcz
7.7 g
Węglowodany
53.7 g
Błonnik
5.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

LETNIE INSPIRACJE
9 Przepisów
Polska
Polska