Pasta Mutabal z podpłomykami
TM5 TM6

Pasta Mutabal z podpłomykami

3.9 (10 ocen)

Składniki

Arabska mieszanka przypraw

  • 3 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki goździków
  • 1 gałka muszkatołowa, cała
  • 1 laska cynamonu, przełamana na pół
  • 3 łyżeczki nasion kolendry
  • 3 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego

Pasta mutabal z podpłomykami

  • 500 g bakłażanów, przekrojonych wzdłuż na pół
  • 1 ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia bakłażanów
  • pieprz czarny, mielony, plus dodatkowa ilość do posypania bakłażanów
  • 175 g jogurtu naturalnego
  • mąka pszenna chlebowa, ilość do oprószenia blatu
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ - 1 ząbek czosnku
  • 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 - 40 g pasty tahini, (patrz wskazówka)
  • pestki granatu, do posypania
  • kolendra, świeża, tylko liście, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1287 kJ / 307.3 kcal
Białko
10.4 g
Węglowodany
53.7 g
Tłuszcz
7.7 g
Błonnik
5.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy