Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Arabska mieszanka przypraw
- 3 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżeczki goździków
- 1 gałka muszkatołowa, cała
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- 3 łyżeczki nasion kolendry
- 3 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
Pasta mutabal z podpłomykami
- 500 g bakłażanów, przekrojonych wzdłuż na pół
- sól, do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia
- 175 g jogurtu naturalnego
- 185 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- mąka pszenna chlebowa, do oprószenia blatu
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 30 - 40 g pasty tahini, (patrz wskazówka)
- pestki granatu, do posypania
- kolendra, świeża, tylko liście, do posypania
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1287 kJ / 307.3 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 53.7 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Błonnik
- 5.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dressing z kozim serem
10 min
Purée z kapusty i kasztanów
35 min
Sałatka z ogórków z sezamem i wakame
1h
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1h
Pikantne aïoli
15 menit
Pak choi na parze z sezamem i sosem sojowym
40 min
Koreański sos BBQ
25 min
Kremowe aïoli na żółtkach
10 min
Pasta z czarnych oliwek i tuńczyka
5 menit
Satay z sosem orzechowym
1j 55 menit
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Sos barbecue z whisky
50 min