Krem curry z kalafiora z pulpetami drobiowymi na ostro

Krem curry z kalafiora z pulpetami drobiowymi na ostro

4.2 434 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

Pulpety
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki czosnku, mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 30 g bułki tartej
Krem curry z kalafiora
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 szczypta kardamonu, mielonego
  • 1 szczypta cynamonu, mielonego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 700 g różyczek kalafiora
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • 1000 g wody
  • 120 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • szczypiorek, świeży drobno posiekany, do dekoracji
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 22.8 g
Kalorie 906.5 kJ / 216.5 kcal
Tłuszcz 8.8 g
Błonnik 3.7 g
Węglowodany 14.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...