Krem curry z kalafiora z pulpetami drobiowymi na ostro

Krem curry z kalafiora z pulpetami drobiowymi na ostro

4.2 431 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

Pulpety
  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
    500 g
  • jajko
    1
  • bułki tartej
    30 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • czosnku, mielonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego
    ¼ łyżeczki
Krem curry z kalafiora
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    100 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
    ¼ łyżeczki
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • kardamonu, mielonego
    1 szczypta
  • cynamonu, mielonego
    1 szczypta
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • różyczek kalafiora
    700 g
  • ziemniaków pokrojonych na kawałki
    120 g
  • wody
    1000 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 czubate łyżeczki
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • szczypiorek, świeży drobno posiekany, do dekoracji
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 216.5 kcal / 906.5 kJ
Białko 22.8 g
Tłuszcz 8.8 g
Węglowodany 14.8 g
Błonnik 3.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...