Krem curry z kalafiora z pulpetami drobiowymi na ostro
TM5 TM6

Krem curry z kalafiora z pulpetami drobiowymi na ostro

4.3 (409 ocen)

Składniki

Pulpety

  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 jajko
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki czosnku, mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego

Krem curry z kalafiora

  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 szczypta kardamonu, mielonego
  • 1 szczypta cynamonu, mielonego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 700 g różyczek kalafiora
  • 120 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 1000 g wody
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • szczypiorek, świeży, drobno posiekany, do dekoracji
  • kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
906.5 kJ / 216.5 kcal
Białko
22.8 g
Węglowodany
14.8 g
Tłuszcz
8.8 g
Błonnik
3.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy