Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng)

Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng)

3.4 64 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 160 g ryżu basmati
  • 500 g wody
  • 190 - 200 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 190 - 200 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 150 g pieczarek bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 25 - 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 60 - 65 g cebuli dymki tylko białej części, przekrojonej na pół
  • 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 10 g oleju arachidowego
  • 150 - 200 g minikolb kukurydzy, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 100 g kiełków soi, świeżych
  • 25 g sosu sojowego jasnego
  • kolendra, świeża tylko liście, posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 240 kcal / 1004 kJ
Białko 11.2 g
Tłuszcz 6.9 g
Węglowodany 8.8 g
Błonnik 3.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...