![Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng) Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8405E715-0020-488A-B219-D35F1AEC2FBD/Derivates/CF2B7E9B-058D-43F7-8F12-84F2BD02B282.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 160 g ryżu basmati
- 500 g wody
- 190 - 200 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 190 - 200 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 150 g pieczarek, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 25 - 30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 60 - 65 g cebuli dymki, tylko białej części, przekrojonej na pół
- 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 10 g oleju arachidowego
- 150 - 200 g minikolb kukurydzy, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 100 g kiełków soi, świeżych
- 25 g sosu sojowego, jasnego
- kolendra, świeża, tylko liście, posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1004 kJ / 240 kcal
- Białko
- 11.2 g
- Węglowodany
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 6.9 g
- Błonnik
- 3.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron po liguryjsku
45 min
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1 Std. 10 Min
Wegetariańskie chop suey
1 godz. 5 min
Curry z tofu i aromatycznym ryżem
1 godz. 30 min
Ryż śródziemnomorski
50 min
Kuskus z warzywami
40 min
Peruwiańskie quinotto
35 Min
Makaron po chińsku
55 min
Marokański kuskus z warzywami
50 min
Tajski makaron curry z warzywami
20 min
Curry warzywne z ryżem
1 godz.
Azjatycki ryż z warzywami
1 godz. 30 min