Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami
TM5 TM6

Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami

Składniki

Oliwa pietruszkowa

  • 20 g natki pietruszki, tylko liście
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 25 - 30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek

Podpłomyki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g wody
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki rozmarynu, świeżego, tylko liście

Zupa

  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 500 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na kawałki
  • 200 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 10 g skórki z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 30 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
  • 500 g wody
  • 120 g śmietany, 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3010 kJ / 718 kcal
Białko
10.8 g
Węglowodany
59.7 g
Tłuszcz
52.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie