Urządzenia i Akcesoria
Szaszłyki z kurczaka z ryżem i sosem jogurtowym
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje
Składniki
-
30 g sera grana padano30 g sera parmezan
-
½ ząbka czosnku
-
3 - 4 gałązki koperku, świeżego tylko liście
-
200 g jogurtu greckiego
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
200 g fileta z piersi kurczaka pokrojonego na kawałki
-
30 g cebuli
-
1030 g wody
-
30 g bułki tartej
-
1 łyżeczka bazylii, suszonej2 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
-
3 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
1 cukinia mała (150-200 g), pokrojona w 16 plastrów
-
½ czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 8 kwadratowych kawałków (ok. 3 x 3 cm)
-
½ żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 8 kwadratowych kawałków (ok. 3 x 3 cm)
-
oliwa z oliwek do posmarowania
-
oregano, suszone do oprószenia
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
120 g ryżu białego, długoziarnistego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1024.8 mg
Białko
45.3 g
Kalorie
2466.1 kJ /
589.4 kcal
Tłuszcz
8 g
Błonnik
4.4 g
Tłuszcz nasycony
3.4 g
Węglowodany
81.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Papryki faszerowane szpinakiem z sosem miętowym
55 min
Wysokobiałkowa rolada z serka wiejskiego z indykiem i pieczarkami
40 min
Wrapy à la Cezar
1 godz. 10 min
Ślimaczki z kurczakiem gyros
1 godz.
Ryż z kurczakiem i pieczarkami
30 min
Wrapy à la moussaka
50 min
Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i ryżem
1 godz. 20 min
Kurczak z warzywami z purée z batatów i sosem z nerkowców
1 godz.
Maślany kurczak z curry (Butter chicken)
1 godz.
Mini Sloppy Joes
1 godz. 45 min
Pieczone kieszonki z kurczaka z frytkami
50 min
Roladki schabowe w sosie własnym
1 godz. 30 min