Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą

Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą

5.0 1 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
3 porcje

Składniki

Aromatyczna granola
  • 100 g orzechów, całych, mieszanych np. migdałów, orzechów włoskich, laskowych
  • 150 g białego chleba, czerstwego pokrojonego na ok. 1 cm kawałki
  • 50 g ziaren, mieszanych np. pestek dyni, słonecznika, sezamu
  • ½ łyżeczki curry, mielonego
  • 20 g octu balsamicznego
  • 15 g miodu
  • 30 g oliwy z oliwek
Zupa krem z warzyw i pokrzywy
  • 1 cebula (ok. 100 g)
  • 3 białe szparagi (ok. 90 g) lub 3 zielone szparagi (ok. 90 g)
    90 g brokułu
  • ½ cukinii (ok. 300 g)
  • ½ pora (ok. 75 g)
  • 300 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm plastry
  • ½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 25 g liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
  • 5 g mieszanych ziół, świeżych np. rozmarynu, majeranku, oregano, tymianku, bazylii, tylko liście
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 676 mg
Białko 22 g
Kalorie 2659 kJ / 635 kcal
Tłuszcz 41 g
Błonnik 10.1 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Węglowodany 38 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...