
Wersje kompatybilne
Makaron cannelloni ze szpinakiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
60
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 650 - 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 125 g wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 - 2 szczypty chili, mielonego
- 450 - 500 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego uprzednio rozmrożonego, odsączonego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
250
g sera ricotta podzielonego na kawałki
lub 250 g serka kremowego podzielonego na kawałki - 1 jajko
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 opakowanie makaronu, suchego, typu cannelloni (250 g)
- 100 - 150 g mozzarelli, tartej
- bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 585 kcal / 2447.7 kJ
- Białko
- 27.2 g
- Tłuszcz
- 22.2 g
- Węglowodany
- 71.2 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.9 g
- Sód
- 701.7 mg