Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Makaron cannelloni ze szpinakiem
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Makaron cannelloni ze szpinakiem

4.6 (80 ocen)

Składniki

  • 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 60 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 650 - 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 125 g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 - 2 szczypty chili, mielonego
  • 450 - 500 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego, odsączonego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
    lub 250 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, typu cannelloni (250 g)
  • 100 - 150 g mozzarelli, tartej
  • bazylia, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2447.7 kJ / 585 kcal
Białko
27.2 g
Węglowodany
71.2 g
Tłuszcz
22.2 g
Tłuszcz nasycony
9.9 g
Błonnik
5.8 g
Sód
701.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy