
Wersje kompatybilne
Warzywne risotto; Mini ciasta czekoladowe na parze
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Warzywne risotto
-
70
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 70 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 25 g masła
- 250 g ryżu do risotto typu Arborio
- 500 g wody
- 160 g białego wina, wytrawnego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Mini ciasta czekoladowe na parze
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 50 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 90 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 65 g cukru
-
30
g mąki orkiszowej, białej
lub 30 g mąki pszennej - 500 g wody
- cukier puder do oprószenia
- lody waniliowe do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1110 kcal / 4646 kJ
- Białko
- 23 g
- Tłuszcz
- 64 g
- Węglowodany
- 101 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 34 g
- Sód
- 1808 mg