
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 - 4 zucchinis trimmed, 4-5 cm diameter, to fit through feeder tube (see Tip)
Pesto
- 80 g hard cheese (eg Parmesan, Manchego, pecorino), cut into pieces (3 cm)
- 30 g nuts or seeds of choice (eg macadamia, pinenuts, almonds, hazelnuts, walnuts, pinenuts, sunflower seeds, pepitas)
- 1 garlic clove
- 80 g mixed fresh herbs rocket and spinach leaves.
- 130 g extra virgin olive oil
- ¼ tsp sea salt
lentil bolognaise
- 1 brown onion cut into quarters
- 1 celery stalk cut into pieces
- 3 garlic cloves
- 30 g fresh flat-leaf parsley leaves and stems
- 1 tsp dried thyme
- 3 tsp dried oregano
- 2 pinches dried chilli flakes to taste (optional)
- 40 g extra virgin olive oil
- 100 g red wine
- 400 g canned lentils rinsed and drained
- 800 g canned tomatoes
- 60 g tomato paste
- ½ tsp sea salt to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 576.1 kcal / 2410.2 kJ
- Białko
- 15.1 g
- Tłuszcz
- 41.4 g
- Węglowodany
- 40.1 g
- Błonnik
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.3 g
- Sód
- 778.2 mg