Potrawka z żeberek i ziemniaków w piwnym sosie

3.3 3 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

  • 60 g oliwy z oliwek
    60 g oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g żeberek wieprzowych, pasków pokrojonych na 5-6 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 80 g przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wskazówka)
  • 130 g piwa jasnego
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 700 g ziemniaków pokrojony w 4-5 cm kostkę

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 671 kcal / 2807.6 kJ
Białko 24.6 g
Tłuszcz 44.6 g
Węglowodany 42.2 g
Błonnik 6.6 g
Tłuszcz nasycony 11.7 g
Sód 1340.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...