Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
TM6 TM5

Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym

4.3 (95 ocen)

Składniki

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g sera mozzarella, twardego, pokrojonego na kawałki
  • 300 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 4 nogi z kurczaka, bez skóry, z kością (udka i podudzia, patrz wariant)
  • 30 g masła
  • 3 jajka
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • olej, do smażenia
  • mąka pszenna, do panierowania
  • bułka tarta, do panierowania

Dip majonezowy

  • 200 g oleju
  • 40 g czerwonej cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 1 jajko (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • 2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
  • 3 szczypty soli
  • natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4732.4 kJ / 1131.1 kcal
Białko
62.3 g
Węglowodany
38.5 g
Tłuszcz
81.3 g
Tłuszcz nasycony
20.9 g
Błonnik
2.9 g
Sód
1828.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy